top of page
  • Foto van schrijverMartine

Vakantie omgeving Comomeer en meer van Lugano | mijn Blog

Bijgewerkt op: 20 aug. 2022

Welkom op mijn Blog:


Om toekomstige huurders van ons appartement in Laino, gelegen vlakbij het meer van Lugano en het Comomeer, een idee te geven wat de omgeving allemaal te bieden heeft, heb ik tijdens onze vakantie in appartamento Dado onderstaande blog bijgehouden.

In 2021 hebben we een knus appartement in Laino gekocht. Het eerste half jaar zijn we bezig geweest om het naar onze wens op te knappen en in te richten. Niet veel tijd dus om de omgeving te bekijken.
Behalve natuurlijk Laino zelf........

Na een mooie route met haarspeld bochten kwamen we aan in dit klein Italiaans bergdorpje, gelegen tussen het met Meer van Lugano en het Comomeer.En ook San Fedele Intelvi hebben we aangedaan want dit is het dichtstbijzijnde dorpje waar je boodschappen kunt doen en waar ook restaurantjes en andere winkels zijn. (Laino heeft alleen een bakker). Op woensdag is er een grote markt. San Fedele heeft een mooie kerk met een typisch Italiaans uiterlijk.


Om er toch ook even uit te zijn tijdens de periode van het verbouwen, hebben we tijd gemaakt om van Argegno naar Menaggio aan het Comomeer te rijden.

Je nadert Argegno vanuit de bergen wat een schitterend uitzicht oplevert.

Zeer de moeite waard, ook al was het nog maar voorjaar......


Vakantie 2022:

Maar nu is het appartement af en hebben we bijna 2 hele weken om de omgeving eens echt te gaan verkennen.


Dag 1: Aankomst in Laino.

Na een voorspoedige reis komen we in de namiddag aan in Laino. Een koele versnapering na een lange rit gaat er zeker in. Het uitzicht vanuit het appartement is elke keer weer schitterend.


Dag 2: Comomeer richting Dongo

Het mooie van de ligging van ons appartement is dat je prachtige toertochten kunt maken. Er zijn dagen dat we zowel het meer van Lugano, als het Comomeer bezichtigen. Ondanks dat we gisteren zijn aangekomen na een lange reis hadden we toch wel zin om wat van de omgeving te gaan bekijken.

We wilde vanaf Menaggio langs het Comomeer verder rijden richting het plaatsje Dongo. De snelste manier om in Menaggio te komen is via Osteno richting Porlezza, aan het meer van Lugano. En vanaf door verder naar het noorden te rijden. Een route met heel veel tunnels en dorpjes. Bij Dongo toch maar omgekeerd, het hele Comomeer rond rijden is niet echt een optie. Terug maar naar het appartement via Argegno, dus al met al weer een mooie route.

De volgende keer kunnen we alle dorpjes die we nu voorbij reden nog eens van dichtbij gaan bekijken.

Plaatsje Santa Maria aan het ComomeerDag 3: Balcone d'Italia

Geen lange rit vandaag maar toch heel het meer van Lugano zien....hoe kan dat. Op nog geen 13 km vanaf ons appartement ligt een uitkijkpunt op maar liefst 1200m hoogte. Als je hier bent beland na een slingerende bergweg sta je versteld van het uitzicht. Zonder er verder een stuk voor te hoeven lopen, kijkt vanuit Italië zo over de grens van Zwitserland en kan dus heel het meer van Lugano overzien. Echt heel bijzonder!Dag 4: Bezoek aan Nesso

Gezien in een aflevering van Lago di Beau : Nesso, het schilderachtige plaatsje dat ligt tussen de plaatsjes Como en Bellagio. Wel een stuk rijden, maar wéér zo mooi dat je het niet echt door hebt dat je lang in de auto zit! Nesso staat bekent om zijn zeer oude brug , een karakteristieke trap leidt naar deze oude Romeinse boogbrug.Je parkeert de auto boven in het dorp en loopt dan vervolgens via een mooi wandelpad naar de oever van het meer.


Als je dan bent afgedaald zie je de mooie brug waar vanaf mensen het water in springen.

Daarachter een waterval. Zeker de moeite waard van de trip en de klim.Dag 5: Morcote aan het meer van Lugano

Het blijft bijzonder dat je steeds de grens over blijft steken tussen Italië en Zwitserland. Aan de taal merk je het niet want in dit deel van Zwitserland wordt ook Italiaans gesproken. Alleen als je contant betaald in euro's krijg je Zwitserse Franken terug.


Vandaag staat er ook weer een dorpje op het programma dat zo op een ansichtkaart kan. Het dorpje Morcote aan het meer van Lugano. Na 40 minuten komen we rond de middag aan in het dorpNa geluncht te hebben aan op een mooi terras aan het meer begonnen we aan de klim naar boven via een van de leuke steegjes.


Boven gekomen via een pad door het eeuwen oude dorp komt je bij de imposante kerkVoelt heel Italiaans aan als je zo de Cipressen ziet maar het is toch echt Zwitserland.

Er is ook nog een mooie tuin in het dorp (Parco Scherr) maar dat houden we voor een volgende keer. Genoeg geklommen voor deze dag.Dag 6 : Zwemmen in een van de meren

Als je langs over de wegen langs het Comomeer of het meer van Lugano rijdt is het niet altijd duidelijk waar je nu kunt zwemmen. En daar hadden we na een paar dagen op pad te zijn geweest wel zin in. We zijn er achter gekomen dat je vaak kunt zwemmen als je de hoofdroute verlaat en de borden 'Luganolago' (met een blauw golfje er onder volgt). Je wordt dan vaak een dorpje in geleid waar zich een klein kiezel standje bevind. Wat je ook regelmatig ziet aangegeven is 'Lido'. Soms is dit een echt zwembad maar meestal is het een met boeien afgezet stukje van het meer met een grasveld met daarbij een horecagelegenheid en ligstoelen. Hier moet je vaak wel een paar euro/franken voor betalen. Wat ook leuk is om langs het Comomeer te voet een stukje GREENWAY te volgen. Deze route loopt echt langs de oever van het meer en je komt dan ook leuke strandjes tegen.Dag 7: Lenno aan het Comomeer

Eigenlijk waren we op pad om te kijken of we een bootje konden huren om het Comomeer op te gaan. Ten eerste was het al moeilijk om een parkeerplek te vinden bij een aangegeven 'boten verhuur locatie' en toen we toch een plekje hadden gevonden bleek je dagen van te voren al te moeten boeken. Het bleek echter dat we in Lenno terecht waren gekomen. En nu we toch een parkeerplek hadden gevonden konden we het maar beter verkennen. Nou dat was zeker de moeite waard. Echt een typisch dorpje waar in het verleden de gegoede Italiaan langs de oever van het Comomeer woonden en flaneerde.

De lunch was mede door het mooie uitzicht zeer geslaagd.Villa del Balbianello is vast de moeite waard maar dat zat er na een lunch met versnaperingen even niet meer in.Dag 8: Markt in Porlezza

We waren er al een paar keer doorheen gereden en hadden gelezen dat er op zaterdag een markt wordt gehouden. Een goede reden om Porlezza aan te doen. Ook hier was het even zoeken naar een parkeerplek.
Porlezza is een beetje een 'Nederlands enclave' door de naast gelegen populaire campings en dat was goed te horen tijdens het markt bezoek. Verder wel een typische Italiaanse markt met veel eten maar ook met kleding, tassen etc.


Afsluiten met een Cappuccino op het terras met mooi uitzicht over het meer is altijd een goed idee.Dag 9: roadtrip Campione- Riva San Vitale;

Vandaag maar weer eens een roadtrip. Op de reis hier naartoe zagen we het al op borden staan: Campione d'Italia. Dit blijkt een stukje Italië te zijn volledig omgeven door Zwitserland. Vanouds her had deze gemeente speciale voorrechten en er woonden en wonen nu nog steeds gegoede Italianen.Het meest in het oog springend is dan ook het mega grote Casino. De weg loopt na Campione niet meer verder dus maar omgedraaid en de andere kant op, langs het meer van Lugano. De 2 loopt eigenlijk parallel aan de A2 en de spoorlijn. Via Bisone naar Riva San Vitale.Dag 10: Lugano stad

Het was vandaag wat bewolkt dus een prima dag om Lugano stad eens te bezoeken. Ondanks dat het een miljoenen stad is doet het centrum toch gemoedelijk aan.

Zeker door de mooie oude huizen

en het feit dat je bijna steeds zicht

houdt op het meer.Vanuit het centrum kun je met een tram

de berg op naar het station

Op een van de vele terrassen is het goed toeven .


Dag 11: Visit Gandria

Wat begon als een poging om ergens te gaan zwemmen monde vanwege wat hardnekkige bewolking uit in een bezoek aan Cima en Gandria.


We reden dus van Porlezza (waar we eigenlijk wilde gaan zwemmen) naar Cima


De tunnel die je daarna in rijd, is dus door de berg waar we vanuit het appartement op uitkijken! Hij heet Monte dei Pizzoni en ligt op de grens van Italië en Zwitserland

In de tunnel die volgt is de douane gevestigd. Gevolgd door een aantal tankstations (apart omdat de benzine hier een stuk duurder is als in Italië). Hierna gingen we van de doorgaande weg af en reden we langs de oever door mooie dorpjes.

Op een gegeven moment kom je langs een parkeer terrein vol auto's. Wat zou hier te doen zijn?


Als je van af dit parkeer terrein de olijf route volgt kom je in het hele mooie dorpje Gandria dat direct aan het meer ligt.


Als je de trappen af gaat kom je bij een aanlegsteiger van een rondvaartboot die het hele maar rondvaart.


En er zijn ook een paar restaurantjes waar je mooi zicht hebt over het Comomeer.


Een groot plateau met kaas en salami is echt een aanrader.Dag 12 : relaxen in ons Appartement

Vandaag de laatste dag in Laino. Morgen rijden we weer naar huis en het is dus wel even lekker om een dagje in ons appartement door te brengen. Lekker relaxen op ons balkon is zeker geen straf.


We hebben super genoten de afgelopen dagen en gelukkig komen we nog vaak terug. Een bezoekje aan Como (oude stad) een rondvaart van Menaggio naar Bellagio, het is er nog niet van gekomen. Maar dat gaan we de volgende vakantie zeker doen. Er valt nog zo veel te ontdekken in deze buurt. Zoals jullie misschien gemerkt hebben zijn we niet zulke fietsers en wandelaars, maar we hebben bij ons rondtoertjes genoeg borden gezien met mogelijkheden daarvoor. Wel zijn er bij verschillende bergen treintjes naar boven (Mont Bré en Mont Salvatore (in de buurt van Lugano) en dat gaan we ook zeker nog een keer doen.


Ik hoop dat jullie door dit blog voldoende inspiratie op hebben gedaan.

Hopelijk tot het volgende blog en tot ziens in Laino.


Groeten Arjan & Martine


47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page